nY gaat de uitputting voorbij en eist de toekomst terug. Welke kunst blijft hardnekkig verbeelden hoe het anders kan?
Still uit de film Fuocoammare
We vroegen schrijvers Camille Bourgeus, Dominique De Groen, Hans Demeyer en Arno Van Vlierberghe, die allen een bijdrage leverden aan nY#35, om op zoek te gaan naar antwoorden.
nY#35 doet aan beeldherstelling. Het beschouwt mentale ziektes niet als een persoonlijk falen dat met de juiste medicatie te verhelpen valt, maar als een politiek conflict: het resultaat van een kapitalistische samenleving die dergelijke aandoeningen 24/7 produceert.
Onze huidige tijdservaring maakt ziek en put de toekomst uit. Nieuwe technologieën creëren een temporele verstoring die elke band tussen heden, verleden en toekomst doorsnijdt. We raken klem in het heden: we werken ons niet kapot om vooruit te gaan, maar om ons vast te klampen aan wat we nog hebben. Hoe krijgen we de toekomst terug?
Tijdens ‘Wanneer er toekomst’ is vragen we schrijvers om hardnekkig een toekomst te blijven voorstellen. We vragen hen naar de kunstwerken waaruit zij ondanks alles energie, veranderingszin en richting putten, kortom naar muziek, film, literatuur, kunst die zowel kritisch als helend werkt.
Wat Wanneer er toekomst is
Waar Museum Dr. Guislain, Gent
Wanneer 13 februari om 20:00
Entree 5 euro (3 euro voor vrienden van Museum Guislain)