Piet Joostens, Johan Sonnenschein

Published: 16/08/2010

Tags: history event

Naschrift bij de Untimely Meditation van Johan Sonnenschein op 27 mei 2010. Drie maanden later vinden twee nY-redacteuren Gorters sterfplaats te Brussel.

Als de informatie van Karel Hemmerechts correct is, overleed Herman Gorter inderdaad in het huidige Hilton Brussels City hotel aan het Rogierplein. Twee redacteuren van nY - een Amsterdammer en een Brusselaar - bezochten het Hilton in de zomer van 2010 en kregen er na enig aandringen van een medewerker te horen dat het gebouw vroeger Hotel Albert 1er heette - de naam die door Hemmerechts werd genoemd. Ten bewijze van de naamsverandering verwees de vriendelijke hotelier naar de oude lantaarns aan weerszijden van de hoofdingang:

oude albert premier-lantaarn

Een kikvorsblik op de voorgevel:

gevel hilton brussels city 2010

Bij wijze van hommage aan Gorter ontvreemdde een van de redacteuren op advies van zijn collega een rode begonia bij de voordeur van Karl Marx op de Grote Markt ...

de begonia van karl marx in brussel

0

... welke begonia vervolgens liefdevol werd gedeponeerd aan de gevel van Gorters pasgevonden sterfplaats op het Rogierplein:

Sonnenscheins bloem voor Gorter

0


In afwachting van de gedenkplaat...

3
 • Dat zoiets pas nu wordt ontdekt... Hulde aan de daders voor de ontvreemding en het schone gebaar. Poetic EN political justice!

  by J.Z. Herrenberg, 8 years, 11 months ago | reply
  • Veel dank, heer Herrenberg!

   by Piet Joostens, 8 years, 11 months ago | reply
  • De hoogste tijd om zich in Wever&Rupoland met de hulp van God en de Grootnederlandse taal te wijden aan de klassieker van Karel Hemmerechts "Wie zijn neus schendt...Een pleidooi voor Dietse gevelbescherming" uitgegeven door Van In - Lier verschenen in de Campus-reeks nr. 501 D/1966/0078/94 2413 - 3016. In de openbare stadsbibliotheek van Gent aanwezig onder nummer 78.380. Let op u saeck.

   by Pol Hoste, 8 years, 10 months ago | reply