#3

nov 2009

nY #3 nov 2009

 

De rubriek De kwestie handelt ditmaal over de eigenzinnige (Oost‑)Duitse schrijver Reinhard Jirgl. In een briefgesprek met samensteller Arne De Winde en Bart Philipsen reageert Jirgl onder meer op de huidige herdenkingscampagnes naar aanleiding van de val van de Berlijnse Muur: ‘Historische feiten worden als thema’s gecommercialiseerd, wat neerkomt op een symbolische begrafenis na het opstrijken van de winst.’

Verder: nieuwe vertaalde poëzie van Ann Cotten en Gwenaëlle Stubbe, de laatste aflevering van Marc Kregtings koffiefeuilleton, en essays van Daniël Rovers (over de metaforen van Walter Benjamin) en Frans-Willem Korsten (over het Rotterdamse ontslag van Tariq Ramadan).

In de rubriek De zift worden Bart Koubaa (De leraar), Thomas Pynchon (Inherent Vice) en Bart Meuleman (De donkere kant van de zon) kritisch doorgelicht door resp. Jürgen Jaspers, Luc Herman en Joris Janssens.

Daarnaast proza en poëzie van J.Z. Herrenberg en Elisabeth Tonnard, en hartverscheurend tekenwerk van Tinus Vermeersch.

144 pp. Te koop in de betere boekhandel. Bestellingen en abonnementen, zie About.

 

 

Online Texts/

19

09

'13

Gevonden tekst: Het leven als bode

Elisabeth Tonnard was in 2009 de Gast. Dit is een van haar bijdragen aan nY #3.

11

01

'11

Nieuw werk van Gwenaëlle Stubbe

Bij de Parijse uitgeverij P.O.L. verscheen onlangs de bundel Ma tante Sidonie van de Franstalige Belgische dichteres Gwenaëlle Stubbe. Zij woont in Parijs en publiceerde eerder werk in yang en nY. Hieronder leest u een vertaald fragment uit de Episode guerrier-cyclus van Ma tante Sidonie, eerder gepubliceerd in nY #3.

10

07

'10

Reinhard Jirgl krijgt Georg-Büchner-Preis

Vorig jaar wijdde nY een hele Kwestie aan Reinhard Jirgl, met essays, een lang briefgesprek en vertaald proza. Het nummer is nog te bestellen via info@ny-web.be

06

11

'09

Perspectieven op pop

Joris Janssens over de nieuwe essaybundel van Bart Meuleman. Review essay uit nY #3 (november 2009).

Een rel of een gebeurtenis: wijkt de academie?

Frans-Willem Korsten bij het congé van Tariq Ramadan aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Tekst uit nY #3, in de rubriek Untagged (november 2009).

04

11

'09

Blijven hangen in de Sixties?

Luc Herman over Inherent Vice, de jongste roman van Thomas Pynchon. Review essay uit nY #3 (november 2009).